Tips voor duurzaam evenement

Duurzaamheid is een begrip dat binnen bedrijven en instellingen steeds belangrijker wordt  en ook bij festivals en evenementen staat dit steeds meer centraal. 

Maar wat houdt duurzaam eigenlijk in? De Van Dale omschrijft het als: ‘het milieu weinig belastend’ en de consumentenbond als: ‘in een duurzame wereld zijn mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht’. Simpele voorbeelden van duurzame bedrijfsvoering op het gebied van deze drie pijlers zijn:

  • People: aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
  • Planet: minder printen en/of energiezuinige apparaten aanschaffen;
  • Profit: (een deel van) de winst overmaken naar duurzame projecten.

Een duurzaam feest

Ook met feesten en evenementen kan er rekening worden gehouden met het milieu en de omgeving. In de voorbereiding of in de uitvoering van een duurzaam of groen evenement kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor:

  • Het versturen van een digitale uitnodiging in plaats van een papieren variant via de post. Op deze manier zijn de meeste mensen ook het beste te bereiken;
  • De catering qua voorbereiding of tijdens de uitvoer over laten aan mensen die werkzaam zijn bij een sociale voorziening. Zij vinden het vaak ontzettend leuk om iets voor bij de koffie te maken, zoals cupcakes en kunnen ook prima ingezet worden bij het inschenken van drinken en het serveren van hapjes;
  • Te werken met badges op biologisch afbreekbaar papier, die je na afloop weer terugneemt zodat deze nogmaals gebruikt kunnen worden;
  • Een andere tip is om in de bevestiging de deelnemers te verzoeken om op de fiets of met het openbaar vervoer te komen of te carpoolen. Mensen denken hier vaak zelf niet aan en op deze manier breng je ze op ideeën. Pendelvervoer kan daarnaast strak geregeld worden, zodat er minder vaak op en neer gereden hoeft te worden.

Kleine aanpassing toch duurzaam karakter

Denk dus ook aan het milieu en de omgeving bij een volgend feestje! Met kleine aanpassingen kan elk feest een duurza(a)m(er) karakter krijgen. De uitvoering kan op maat zodat het past bij het thema/beleid en hoeft vaak niet meer te kosten, maar daar helpen wij u als evenementenbureau graag bij.

Geïnspireerd geraakt?
Neem contact op

Geïnspireerd geraakt?
Neem contact op

Maak een afspraak!

we nemen z.s.m. contact met je op

Aanmelden

(Gratis) Demo MEEPLE